Läs mer om oss och våra guld- och silversmycken. 

Gems4U startades av Synnöve Benari 2005 för att sälja egna handgjorda och unika silversmycken och silverberlocker. Vi köper även in smycken som håller samma höga kvalitet som våra egna smycken gör. Vår bakgrund är inom den tekniska branschen med order och produktionsplanering som grund. Men vi sökte oss till något mer kreativt och eftersom vi alltid gillat smycken och stenar var det ganska självklart att det var inom smycken som vi kunde bidra bäst.

Sen starten har vi gjort om vår butik 3 gånger för att hålla oss uppdaterade med den senaste tekniken och för att göra det roligare och enklare för våra kunder att handla hos oss. Vi har också utvecklat och utökat vårt smyckeutbud, som nu innehåller bland annat även guldsmycken. Vi är väldigt måna om att att ge våra kunder bästa service. Vi tycker att det ska vara enkelt att handla smycken online, och ännu enklare att få dem. Därför erbjuder vi snabb och fraktfri leverans i hela Sverige.

Här i vår webbshop kan du köpa unika och utvalda guld- och silversmycken med bland annat stenar till ett riktigt bra pris. Våra smycken är handgjorda och är prydda med bland annat sötvattenspärlor och kristaller.

Årets färg 2022 – Blått, beige och grönt

Årets färg 2021 Gul eller Citrin om du söker en ädelsten

Årets färg 2020 – Blå

Årets färg 2019 – Aprikos

Årets färg 2018 – Lila eller Ametist om du söker ädelsten

Årets färg 2017 – Grön eller Smaragd om du söker ädelsten

Årets färg 2016 – ljusrosa och ljusblå

Årets färg 2015 – Marsala – Bordeaux/Burgundy/Vinröd för att följa årets färg i smycken är Granat eller Rubin de stenar som liknar mest. Men vi har valt att gå med pasteller som Rosa eller Rosenkvarts,   Ljusblå eller OpalitLjusgrön eller havsgröna smycken.

Här hittar du de senast inkomna smycken online oavsett kategori.

Finessen med våra silverberlockerstenberlocker eller guldberlocker med karbinhake, karbinlås, klolås (kärt barn har många namn) är att man på ett enkelt sätt kan flytta berlockerna från armband till halsband eller vristlänk. Man kan snabbt skapa en egen design och anpassa sina smycken efter humör och övriga accessoarer. Berlocken ska vara i fokus – därför har vi valt det minsta karbinlåset för en både fin och praktisk funktion. Här ser du alla våra berlocksmycken som finns i butiken oavsett kategori. Passar utmärkt som en personlig och betydelsefull present eller morgongåva till bruden.
Vi har också månadssmycken med karbinhake i form av HjärtanÄnglar och Swarovskidroppar plus en hel del kors– och flaggformade smycken.

Glöm inte att välja gratis bonus smycke när du handlar!

Vi har även smycken med cabochonslipade och fasettslipade stenar. Du kan också själv söka i sökrutan på den sten du söker eller ta hjälp av den förvalda sökningen i sidfoten.

Vi söker de senaste trenderna när det gäller stenar och utseende hos våra smycken. Vi vill att varje smycke skall kännas personligt, unikt och kunna köpas till ett rimligt pris. Vi importerar själva, och vi har egen design och tillverkning i Sverige.

———————————————————————————————————-

Kompletterande service för smycken

Har du till exempel ett hänge och vill komplettera med örhängen och/eller armband? Vi gör allt vi kan för att tillverka eller köpa hem örhängen och armband som passar till. Vi behöver förstås veta vilken längd du vill ha på ditt smycke och om du har några speciella önskemål.

Har du sett något smycke som tilltalar dig i butiken men som du vill ha med andra stenar eller pärlor? Då kan du också kontakta oss.

Innan du förbinder dig att köpa något så skickar vi en bild till dig. Om du tycker att det är vad du tänkt dig så lägger vi ut smycket online till försäljning i butiken så att du kan köpa det.

Örhängen
Vi hjälper till att förkorta örhängen eller att byta från studs till krok eller clips. Ibland kan vi också byta från krok till studs eller clips. Hör av dig, vi kan ordna det mesta. Alla örhängen säljes i par om inget annat anges.

Halsband eller Armband
Vi kan också förlänga eller korta halsband eller armband som redan finns i butiken. Kontakta oss om intresse finns.

Varma hälsningar

Synnöve

Gems4U

————————————————————————–

Alla smycken i butiken har mått inklusive öronkrok, hängögla, karbinlås och så vidare om inte annat står i beskrivningen.

Tips vid köp av smycken online:
När man handlar smycken på nätet är det bra att ha ett måttband eller linjal tillgänglig så att man kan se de ungefärliga måtten framför sig. För att få en uppfattning om vad smycken väger kan man använda smycken man redan har som referens – om man vet vad de väger blir det lättare att få en känsla för hur mycket ett smycke i webbutiken väger.

Armband
När man köper armband bör man lägga till 2,5 – 3 cm på armledsmåttet. Om du t.ex har 16 cm runt armleden så är 18,5 cm det mest lämpliga måttet på ett normaltjockt armband. Om armbandet är av en tjockare modell lägger man till ytterligare en halv centimeter, vilket då betyder ett armband på 19 cm borde vara lagom. Vill du att armbandet skall hänga får du lägga till ytterligare 0,5 cm.

Ringar
Det är alltid bra att veta vilket ringmått man har. Ett sätt att mäta din ringstorlek är att lägga en ring som passar bra på dig på ett måttband. Den inre diametern av ringen i millimeter är ditt ringmått. Är man inte säker kan man gå till närmaste juvelaffär för att prova ut sina ringstorlekar. Det är viktigt att tänka på att fingrarna sväller när det är varmt och smalnar vid kyla. Helst ska man prova ringstorlek när fingrarna är “normala”. Tänk också på att breda ringar “suger” och att man behöver ha lite större. Om man t.ex har storlek 18 i smalare ringar så behöver man ha 18.25-18.50 om ringen är bred.

Lägg en ring som passar bra på ett måttband.
Den inre diametern är ditt ringmått.

Halsband
Choker 40,5 cm. Ett chokerhalsband är kanske den mest klassiska och användbara av alla halsbandslängder. En enkel rad passar till de flesta tillfällen och till alla typer av urringningar – till ledig vardagsstil såväl som till aftonklänningar.

Prinsessa 45,5 cm. Den lite längre Prinsesslängden passar bäst till runda och höga halsskärningar. Passar också till djupare urringningar.

Matiné 50,5 – 61 cm. Längre än Prinsesslängden, och lite kortare än Opera, passar Matinélängden för både ledig stil och affärsklädsel. Tips: köper du halsband till en äldre kvinna, hjälper ett längre halsband att dra uppmärksamheten bort från halsen och istället till halsbandet.

Opera 71 – 91,5 cm. Operalängden, är drottningen av alla längder. Om den bärs enkelradig är den raffinerad och perfekt till höga eller runda halsskärningar. Om den bärs dubbel, är den en anpassningsbar tvåradig choker.

Örhängen
När det gäller längd på örhängena i butiken så benämner vi dem som är längre än 5 cm, inklusive kroken, som Långa örhängen

SMYCKEVÅRD

Undvik vatten: Använd inte smycken i vatten, särskilt inte i pooler, badtunnor eller varmt vatten med kemikalier.

Ingen parfym: Spraya aldrig parfym direkt på dina smycken.

Undvik att sova i dom: Det är bäst att inte sova i dina smycken.

Hoppas den här informationen var till hjälp

—————————————————————————————————–

FAQ

För att räknas som ädelsten måste ett mineral (eller ibland ett organiskt material) vara vackert och speciellt till färgen. En ädelsten måste också vara beständig, alltså tillräckligt hård för att kunna bäras och hanteras utan att få repor eller skador. Slutligen måste den vara sällsynt, för detta faktum i sig ger den ett högre värde.

Multisten betyder att det finns mer än två olika typer av stenar på samma smycke. Multifärg betyder att ett smycke har samma typ av stenar eller pärlor men med mer än två olika färger. Om du söker på multisten i sökrutan inne i butiken så får du upp alla smycken med stenar eller pärlor med mer än två olika stenar eller färger.

Kvarts stenar är oftast indelade i 2 grupper baserat på kristall formationen. Macrocrystalline Kvarts (större kristaller) inkluderar stenar såsom Ametist, Ametrin, Citrin, Rosen samt Rök Kvarts. Cryptocrystalline Kvarts (mindre kristaller) inkluderar stenar såsom Agate, Karneol, Blodsten samt Jasper. Man behandlar ofta vit kvarts med olika typer av ytbehandling så man kan få otroligt fina färger såsom Tanzanit Blå, Mystisk, Padparadscha Orange, Rosa etc.

Drusy betyder bokstavligen “täckt av ett stort antal av små kristaller”. Termen Drusy används i smyckeindustrin och betyder en stenen som har denna speciella typ av stenbildning. Stenen skärs för att belysa naturens konstverk och exponera Drusyn i attraktiva arrangemang som glädjer ögat. Huruvida kristallen bildas på ytan av mineralen eller nedsänkt i en skreva resultatet är detsamma, en fantastisk ädelsten.

Kubisk Zirkonia är en syntetiskt framställd ädelsten, väldigt lik diamanter. Den är vanligtvis färglös men kan även framställas i olika färger (inte att förväxlas med Zircon som är en ädelsten).

Dichroic glas är ett nytt spännande material som nyligen börjat användas även till smycken. Det sägs att tekniken från början togs fram bl a för Nasa:s rymdfärjeprojekt. Dichroic glas består av mycket tunna lager av olika metalloxider inbäddade i glas för stadga. Metalloxidernas tjocklek avgör vilka färger som ögat uppfattar, metalloxiderna ömsom reflekterar och speglar ljuset. Det verkligt unika med glaset är hur det skiftar färg beroende på från vilken vinkel man ser det, likt påfågelsfjädrar eller opaler. Glaset är extremt härdigt och klarar de mest hårdhänta behandlingar.

Swarovski kristallpärlor De här pärlorna har samma lyster som en naturlig pärla men klarar tuffare påfrestning t ex från sol, parfym och svett, utan att ytan påverkas och skalas av som en glaspärla. Dessutom, som ingen annan glaspärla, har dessa pärlor en Swarovskikristall i mitten.

Vermeil är sterling silver med guldplätering och stämplas som sterling silver med 925.

Guldfyllda smycken, även känt som “rullat guld” eller “rullad guldplätering” består av ett fast skikt av guld bundet med värme och tryck till en basmetall såsom mässing. Vissa högkvalitativa guldfyllda smycken har samma utseende som 14 karat (58%) guld. I USA kvaliteten på guld fylld definieras av Federal Trade Commission. De vanligaste stämplarna som finns på guld-fyllda smycken är 1/20 12kt GF och 1/20 14kt GF. Också vanligt är 1/10 10kt.

Modesmycken, Kostym smycken, prydnadsföremål, skräp smycken, falska smycken är smycken tillverkade som utsmyckning för att komplettera en speciell trendig kostym eller plagg i motsats till “riktiga” (fina) smycken, som kan anses främst som samlarobjekt , minnessaker eller investeringar.

————————————————————————————————————————————————–

Fakta Silver/Guld

Silver Silver är en mjuk metall och måste vid även måttliga krav på hållfasthet, legeras. För smycken, mynt, instrument och bordssilver används oftast en legering av 7,5% koppar och 92,5% silver som kallas Sterling Silver. Silverlegeringar benämns även efter halten av silver, finhalten, då man anger en siffra för antal delar silver av tusen delar silverlegering. Sterling Silver som har en halt av 92,5% silver d v s 925 delar silver (och 75 delar koppar) av 1000 delar legering motsvaras alltså av 925 enligt denna klassificering. Finhaltsstämpling av silver utgörs av dessa siffror. Finhaltstämpling av Silver är ej obligatorisk i Sverige men sker oftast ändå på frivillig basis.

Lägsta tillåtna halt för bearbetat silver i Sverige är 830 (legering med 83% silver). Arbeten med lägre silverhalt än 830 får ej kallas ÄKTA SILVER.

Namnet Sterling Silver har troligen sitt ursprung ur Sterling som var namnet på den engelska pennyn. Benämningen Sterling på pennyn har använts från slutet av 1000-talet och lever kvar än idag då den officiella fulla benämningen på engelska Pund är “Pound Sterling”. Sterlingen präglades under medeltiden som ett silvermynt med 92.5 % finhet (silverhalt), därav kopplingen till finhalten 925.

Rodinerat Silver är silver som givits ett ytskikt av rodium genom en elektrolytisk process. Rodineringen görs för att silvret i smycket inte skall oxidera.

Guld För guld anges ädelmetallhalten ofta i karat som är andelar rent guld i 24 delar guldlegering. Karat kan översättas till tusendelar enligt samma system för “Finhalt” som för silver (se ovan).
24k motsvarar 100% och 1k = 1/24 ädelmetall vilket ger följande översättningar av vanliga karat:
• 18k motsvarar 18/24 = 75%, eller 750 tusendelar.
• 14k motsvarar 14/24 = 58,5%, eller 585 tusendelar.
• 9k motsvarar 9/24 = 37,5%, eller 375 tusendelar.
Karat i ädelmetall är alltså inte detsamma som carat i ädelstenar, vilket anger en ädelstens vikt. (1 carat = 0,2g). Notera skillnaden i stavning av “karat” och “carat”. Läs mer om carat på Fakta om ädelstenar.

Finhaltstämpling av guld är obligatorisk i Sverige för föremål som väger 1 gram eller mer. Finhaltsstämpeln kan ange guldhalten i antingen karat eller tusendelar (exempelvis 14K eller 585 kan anges för guld med halten 58,5 % finguld) Minimihalten för guld är 9K (375 tusendelar guld). Arbeten som innehåller mindre guld än så, d v s mindre än 37,5 % guld får inte benämnas GULD.

Fakta Ädelstenar

Ädelstenar är mineral, bergarter, korall, bärnsten eller pärlor som efter behandling som t ex klyvning, slipning, polering, är attraktiva att användas för personlig prydnad. Av mineraler är det ca 100 som klassas som ädelsten men ungefär 20 påträffas i handeln. Ibland används även begreppet halvädelsten, men då det inte har gått att fastställa kriterierna för vad som är värdefulla respektive mindre värdefulla ädelstenar har detta begrepp till stor del slutat att användas. Vad som skall klassas som halvädelsten är därmed en subjektiv bedömning.

Vetenskapen om ädelstenar kallas gemmologi.

Ädelstenars vikt anges i carat. 1 carat är 0,2 gram.

Urprunget till carat
Det antas vara Johannes Döparen som gav namn åt ett träd som växer i medelhavsområdet och som är speciellt utbrett i de östra regionerna. Trädet heter Johannesbrödträdet (Ceratonia siliqua) och är en ärtväxt med ständigt grönt lövverk. Johannes Döparen lär ha livnärt sig på trädets ärtskidor när han vistades i öknen. Trädets frukter, cirka 2 dm långa platta “baljor” innehåller Johannesfrön. Dessa frön har använts av arabiska affärsmän som vikt vid vägning av både ädla metaller och juveler. Det accepterades genom sin inbördes likhet i vikt. Det gick 4 frön på 1 carat och vikten för dessa fyra pendlade mellan 0,23 och 0,27 gram.

Johannesbrödträdets frön kallades “kuara” vilket blev “karat”. Under tidigt 1900-tal infördes metrisk karat för juveler. 1 carat (med c) fastställdes till 0,2 gram. Detta accepterades gradvis och sedan 1930 används det fullt ut i hela världen och är idag ett solitt begrepp.

Ädelstenars hårdhet brukar delas in efter Mohs hårdhetsskala. Denna består av tio mineral indelade efter deras ritshårdhet. Det betyder att ett mineral högre upp i skalan kan ritsa alla mineral längre ned i skalan. Skalan är relativ och inte linjär, steget mellan korund (9) och diamant (10) är till exempel större än steget mellan talk (1) och korund (9)

10. diamant
09. korund
08. topas
07. kvarts
06. fältspat
05. apatit
04. flusspat
03. kalkspat
02. gips
01. talk

Ett urval av Ädelstenar (i ungefärlig ordning efter Mohshårdhet):

 • Diamant, kristalliserat kol, är det hårdaste material som förekommer. Hårdhet 10.
 • Korundgruppen, Rubin röd, Safir blå. Hårdhet 9.
 • Topas (ädeltopas), färglös, gul, rödbrun, ljusblå, rosenröd, blekgrön. Hårdhet 8.

Beryllgruppen. Hårdhet 7,5-8.

 • Smaragd, grön i olika nyanser. * Akvamarin, ljusblå, blå, blågrön. * Beryll, Ljusgröngul (Heliodor), cirongul till guldgul (Guldberyll), rosafärgad till violett (Morganit)

Krysoberyllgruppen. Hårdhet 8,5.

 • Krysoberyll, gulgul, gröngul, brunaktig. * Alexandrit, grön i dagsljus, röd i eldsljus. * Krysoberyll-kattöga, gröngul med silvervit ljusstrimma.

Spinell, röd, rosa, violett, gul, orange, blå, mörkgrön,svart., genomskinlig Hårdhet 8.

Turmalin, färglös, rosa, röd, gul, brun, grön, blå, violett, svart, flerfärgad. Hårdhet 7-7,5.

Kvartsgruppen. Hårdhet 7.

 • Bergkristall, färglös, genomskinlig.
 • Ametist, violett, blekt rödviolett , genomskinlig.
 • Citrin, ljusgul till gyllenbrun, genomskinlig.
 • Kalcedon (Egentlig Kalcedon), blågråaktig, vitgrå, genomskinlig. Kalcedon är även beteckningen på hela gruppen av microkristallina kvartser som t ex onyx.
 • Agat, växlande, strimmig, ogenomskinlig.
 • Krysopras, grön, äppelgrön, genomskinlig till ogenomskinlig.
 • Heliotrop (Blodsten), mörkgrön med röda fläckar, ogenomskinlig.
 • Rosenkvarts, Starkt rosa, blekrosa, genomskinlig.
 • Rökkvarts (Röktopas), brun till svart, rökgrå, genomskinlig.
 • Kvarts-kattöga, vit, grön, gul, brun, ogenomskinlig.
 • Tigeröga, guldgul, guldbrun, ogenomskinlig.
 • Aventurin, grön, gulbrun, skimrande, ogenomskinlig.

Granatgruppen. Hårdhet 6,5-7,5.

 • Almandin, röd med dragning åt violett.
 • Pyrop, röd med dragning år brunt.
 • Spessartin, från orange till rödbrun.
 • Demantoid, grön, smaragdgrön.

Zirkon, färglös, gul, brun, orange, röd, violett, blå, grön. Hårdhet 6,5-7,5.

Peridot (krysolit, olivin), gulgrön, olivgrön, brunaktig, genomskinlig. Hårdhet 6,5-7. Pyrit (ibland även missvisande benämnd Markasit, folkligt kallad kattguld), smässingsgul, grågul. Hårdhet 6-6,5.

Turkos (kallait), himmelsblå, blågrön, äppelgrön, ofta med bruna/svarta fläckar, ogenomskinlig. Hårdhet 5-6.

Spodumengruppen. Hårdhet 6-7.

 • Kunzit, violettrosa, ljusviolett.

Fältspatgruppen. Hårdhet 6-6,5.

 • Månsten, färglös, gul, blekt skimmer.
 • Amazonit, grön, blåaktigt grön, ogenomskinlig.
 • Labradorit (Labrador), mörkgrå till gråsvart med brokigt färgspel, ogenomskinlig.

Augitgruppen. Hårdhet 6,5-7

 • Jadeit, en sorts jade, grön och vitgrön, rödaktig, gul, brun, violett, svartaktig, ogenomskinlig.

Aktinolitgruppen. Hårdhet 6-6,5

 • Nefrit, en sorts jade, grön och grönvit, grå, gulaktig, rödaktig, brun, ofta fläckig, ogenomskinlig.

Lapis lazuli (Lapis, lasursten, lasurit), azurblå, ogenomskinlig. Hårdhet 5-6.

Kvartsgruppen. Hårdhet 5-5,5.

 • Opal, vit, grå, blå, grön, orange, svart, delvis opaliserande färgspel (regnbågsskimmer), mer eller mindre genomskinlig.

Bärnsten (succinit, gammalsvenska: rav), fossil kåda från barrträdet Pinus succinifera, ljusgul till brun och andra färger. Hårdhet 2-2,5.

Skiktstenar är de flerskiktiga material som används inom ädelstenssnideriet. De skärs vanligen ur agater med jämna parallella band, normalt så att ett ljust skikt ligger över ett mörkt. Kombinationen av ett svart grundskikt och ett vitt överskikt kallas onyx (egentlig onyx). Onyx ( t ex svart onyx) används även som beteckning på ädelsten av enfärgad kalcedon. Onyx skall ej förväxlas med onyx-marmor vars namn ibland förkortas onyx.

Källa: SP, Nationalencyklopedin, Gemstones of the World – Walter Schumann

Pärla (lat per’la) bildas av att en främmande partikel kommit in mellan skalet och manteln hos ett blötdjur och som kapslats in med pärlemor för att minska irritationen. Med tiden kan pärlemorlagret bli mycket tjockare än den ursprungliga partikeln. Pärlor kan bildas av de flesta blötdjur, men endast av de grupper som har ett tjockt lager av pärlemor i skalet får man typiska pärlor.

Pärlemor  ”Pärlans mor” är det regnbågsskimrande skikt som finns på insidan av t ex pärlflodmusslans skal. Skiktet avsöndras av manteln och byggs i huvudsak upp av mycket tunna lager av tavelformade mikrokristaller av mineralet aragonit omväxlande med lager av organisk bindmassa. Pärlor tillhör gruppen

Ädelstenar
Värdefulla pärlor hittas hos flodpärlmussla, pärlmusslor och abalone.
Man kan få olika arter av pärlmusslor att bilda en pärla genom att stoppa in en partikel mellan skalet och manteln, man får då det som kallas odlade pärlor. Partikeln som stoppas in i en mussla vid odling är vanligen ett runt kalkskalsfragment. Efter detta odlas pärlan tills dess den fått lämplig storlek, vanligtvis i 1-2 år. Odling och fiske av pärlmusslor är en viktig näring i Stilla Havet och Indiska Oceanen.

Pärlmusslor påminner i utseendet om ostron men är i allmänhet större (15 – 30 cm) och har en slätare utsida på skalet. Insidan är täckt av pärlemor och lagret är tjockare än hos andra musslor.

Oäkta pärlor är framställda av olika typer av råmaterial, t ex fjäll av fisk (löja).

Man kan lära sig skilja mellan äkta (naturlig eller odlad) pärla och en oäkta pärla genom att gnida den mot tänderna. En äkta pärla upplevs som oftast som sträv medan en oäkta pärla oftast upplevs som glatt.

En pärlas värde baseras på en kombination av dess färg, lyster, genomsiktlighetsvärde (eng. translucency), struktur, form, ”regnbågseffekt” (eng. orient) och i synnerhet storlek.

Odlade pärlor är fullt accepterade inom branschen och utgör en större andel av marknaden jämfört med naturliga pärlor. Stora pärlor (över 12 mm) med fin färg och ” regnbågseffekt” är mycket sällsynta och dyrbara.

Källa: Nationalencyklopedin, Color Encyklopedia of Gemstones, Joel E.Arem, PH.D.,F.G.A.